Hoe voorkomt u duiven onder zonnepanelen?

Een nest met duiven onder zonnepanelen is vervelend en onwenselijk. Voor de installatie, uw opbrengst en voor de duiven zelf. Wil u weten wat u kan doen om duiven niet onder uw zonnepanelen te laten nestelen? Wat mag wel en wat mag niet met deze vogelsoort? Wat kan u preventief doen en wat is er mogelijk als duiven al onder uw panelen nesten?

 

In Nederland kennen wij meerdere duivensoorten. Binnen woonwijken en winkelcentra komt de standsduif veel voor. In meer landelijke omgeving zien we soorten als de houtduif en de holenduif. Alle soorten kunnen problemen veroorzaken bij zonnepanelen op daken veroorzaken.

 

De duif broedt het hele jaar door en tot wel vier keer per jaar. In het voor- en najaar ruilen ze dan graag de richel of rand van een gebouw in voor uw Zonnepanelen. Ze vinden daar namelijk beschutting voor hun nesten tegen de elementen en roofdieren. In het voor- en najaar is het klimaat daar namelijk erg fijn. Voor de eigenaar van solar installatie beginnen dan alleen de problemen. Uitwerpselen zorgen voor minder rendement, tasten de kabels en connectoren aan maar geven ook een hoop geuroverlast en stank. Dit leidt tot rendementsverlies, minder woongenot en kan leiden tot een (brand)gevaarlijke situatie onder de panelen.

 

Waarom duiven onder zonnepanelen een probleem vormen

Het is een stapeling van problemen als duiven nestelen onder uw zonnepanelen: voor u en voor het vogelwelzijn. Nesten van duiven bestaan uit takjes, stro en ontlasting. Dit dorre materiaal bestaat uit brandgevaarlijke materialen. Deze massa tast zoals gezegd de kabels en de panelen aan en kan gemakkelijk ontbranden. Daarnaast wordt de ventilatie geblokkeerd door het nest. Door het gebrek aan ventilatie worden de panelen extra warm wat het gevaar vergroot maar ook aanzienlijk rendementsverlies oplevert.

 

 

Gaat de opbrengst van mijn panelen omlaag door duiven?

Ja! En veel ook. De temperatuur van een paneel kan in de zomer wel 20% hoger liggen door een duiven nest. Het rendement van uw zonnepanelen kan ca. 10% zakken. Door de hogere temperatuur verouderen uw panelen ook versneld en daarmee de opbrengst op lange termijn. Door het nestmateriaal kan schade ontstaan aan de panelen wat de gevaren en opbrengst van uw zonnepanelen direct negatief beïnvloed.

 

Maar door de vliegbewegingen vervuilen uw panelen ook nog enorm. Bij iedere vlucht neemt de ontlasting op uw panelen toe en neemt het rendement van uw zonnepanelen verder af. Zoals gezegd, duiven onder zonnepanelen zijn een stapeling van problemen.

 

 

Als de duif eenmaal besloten heeft daar zijn nest te bouwen, is het lastig ze weg te krijgen. Ze broeden namelijk bijna het hele jaar door en zijn gewoontedieren, wat in dit geval betekent dat ze terug zullen keren naar hetzelfde nest.

 

En uw woongenot? Voor de meeste mensen is het constante koeren en krassen van duiven overlast. Zeker onder de zonnepanelen, hoor je de duiven 24 uur per dag op je dakpannen scharelen.

 

Is dat niet dieronvriendelijk?

Zeker niet! In het voorjaar is het behaaglijk, een nest onder zonnepanelen. Op een zomerdag wordt het boven de 70 graden. De eieren worden bij deze temperaturen gegaard en als ze al uitgekomen zijn hebben de kuikens geen kans. De volwassen duiven moeten het nest in de steek laten. Omdat ze dit vergeten is de kans groot dat ze het volgende jaar weer terugkomen met dezelfde uitkomst.

 

 

Maar wat is de oplossing?

Wij bieden u de meest hoogwaardige en efficiënte oplossing met de producten van BirdBlocker®. Daarbij kan u kiezen om het zelf te plaatsen of gebruik te maken van onze vakkundige montageteams.

 

Het product dat hiervoor gebruikt wordt, wordt ook wel vogelschroot genoemd: een stevige kunststof strip die onder het zonnepaneel gemonteerd wordt. De strip is voorzien van rechtopstaande kunststof naalden, die aansluiten op de panelen. Er zijn op strategische plekken verbindingsbruggen tussen de naalden aangebracht, zodat vogels deze niet kunnen ombuigen en er doorheen kunnen glippen. De vogels kunnen het materiaal ook niet breken. Daarnaast is het UV- en vorstbestendig en krijgt u 10 jaar materiaalgarantie. BirdBlocker® zorgt ervoor dat de duif geen kans heeft om een nest onder de zonnepanelen te bouwen.