Kraaien weghouden onder zonnepanelen? Wel zo diervriendelijk!

Wist u dat de kraai een beschermde diersoort is? Wat u wel en niet mag preventief kan doen tegen kraaien en hun nesten onder zonnepanelen? Wij leggen u in dit artikel uit wat de regels zijn en waarom BirdBlocker® om uw Solar installatie een diervriendelijke en duurzame maatregel is.

 

Iedereen kent het bekende kraaien. Steeds vaker horen we dit in stedelijke gebieden en woonwijken. In Nederland kennen wij een aantal kraaien: de zwarte kraai, ekster, kauw en roek. De zwarte kraai is, naast de kauw, de meest voorkomende soort. Het zijn sociale vogels maar geen echte groepsdieren. Als je een kraai ziet, volgt vaak een hele zwerm, behalve in het broedseizoen. Dan noch bouwen ze hun nest wel graag dicht bij soortgenoten.

 

Omdat zonnepanelen veel beschutting geven, bouwen kraaien hun nest steeds vaker onder een solar installatie in plaats van in een boom. Voor henzelf maar ook voor de eigenaar van de zonnepanelen is dit alleen een potentieel probleem. Vogels en uitwerpselen gaan hand in hand. Bij iedere vliegbeweging vervuilen ze uw installatie wat het rendement sterk negatief beïnvloedt. Maar wist u dat ook het nest zelf de opbrengst enorm omlaag brengt? Door het gebrek aan ventilatie loopt de temperatuur enorm op waardoor u minder groene, duurzame stroom produceert. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Op de lange termijn veroudert uw systeem namelijk ook sterk door de hogere temperatuur.

 

Omdat de uitwerpselen ook onder de panelen vallen, heeft u niet alleen last van geuroverlast en stank. De kabels en connectoren worden aangetast en vergroot de kans op fouten en zelfs kortsluiting. Zeker omdat kraaien erg sterk en nieuwsgierig zijn, wordt er veel aan de kabels getrokken. In combinatie met het dorre nestmateriaal vergroot het (brand-) gevaar.

 

Vak realiseren mensen zich het probleem pas als ze de overlast van een nestend broedpaar kraaien onder de zonnepanelen al ervaren. Als kraaien een nest hebben gebouwd is de kans dat ze terugkomen erg groot. Het goede nieuws is, dat de bescherming van de nesten alleen geldt gedurende het broedseizoen. Daarbuiten mag u ze (laten) verwijderen. Het is wel zaak om de vogelwering direct aan te brengen. Dit moet professionele kwaliteit en helemaal ondoordringbaar voor de kraai zijn. Ze zijn namelijk erg sterk en volhardend om terug te keren.

 

Groen? Duurzaam? Vogelwelzijn? Ik zie het nog niet!

Het klinkt heel gemeen om een prachtige nestplek af te pakken van de kraai. Op het eerste gezicht is dat zo. Alleen in de zomer wordt het onder zonnepanelen boven de 70 graden. De kraai zal het nest moeten verlaten vanwege de hitte. De eieren worden gegaard, eventuele kuikens maken geen kans. Het verband zien de kraaien niet en het volgende jaar proberen ze het gewoon weer.

 

De eigenaar van de zonnepanelen blijft zitten met de problemen. Onder uw panelen ligt nu dor en droog brandbaar materiaal wat uw rendement omlaag brengt en uw panelen doet verouderen. In financiële zin maar nor meer met het oog op duurzaamheid is het van belang dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk, zoveel mogelijk energie opwekken.

 

De oplossing lijkt soms heel eenvoudig – is het ook voor u!

Het aanbrengen van goede vogelwering geeft Kraaien geen kans om te nestelen onder uw zonnepanelen. Dit kan u het beste preventief doen maar is achteraf ook goed mogelijk. Daarbij is een goed product met goede montage van doorslaggevend belang. Wij werken enkel met BirdBlocker® producten omdat deze 10 jaar productgarantie hebben. Ze zijn gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Omdat het volledig UV- en Vorstbestendig is gaat het aanzienlijk langer mee dan andere producten in de markt. Ook dat is duurzaam!

 

Het lijkt zo hard, voorkomen dat vogels ergens kunnen nestelen. Maar als het om zonnepanelen gaat, is het hun eigen belang. U voorkomt niet dat vogels gaan nesten. U zorgt er alleen voor dat kraaien niet onder zonnepanelen hun nest bouwen.

 

Dan draagt u bij aan een fijnere en betere leefomgeving voor mens én voor vogel.