Vogelwering FAQ - Frequently Asked Question

Wat doet vogelwering onder zonnepanelen?

Vogelwering is noodzakelijk om te voorkomen dat vogels nesten bouwen onder zonnepanelen. Over de noodzaak om te voorkomen dat vogels onder zonnepanelen nestelen, lees je verderop meer.  Goede vogelwering beschermd volledig, is geheel afgesloten, belemmerd de ventilatie niet en heeft geen schaduwwerking. Het is daarnaast belangrijk dat het niet geschroefd of gelijmd hoeft te worden omdat daarmee uw garantie op de panelen komt te vervallen. Oplossingen als borstelrol zijn snel te verwerken en goedkoop maar hinderen ventilatie, zakken onder de installatie uit en moeten vanwege de metalen kern eigenlijk geaard worden.
Een goed doordacht systeem lijkt zo eenvoudig maar is zeldzaam. Het is belangrijk dat de oplossing UV-, hitte- en vorstbestendig is. De vogelwering ligt vol in de zon, onder de panelen wordt het boven de 70 graden en in de winter lopen de omstandigheden natuurlijk nog verder uiteen. BirdBlocker is de enige vogelwering op de markt die hieraan voldoet en geeft tien jaar garantie. De resultaten van verouderingstests doet verwachten dat ze echter veel langer mee kunnen.

 

 

Waar is vogelschroot goed voor?

Nesten onder zonnepanelen worden voornamelijk gebouwd door kauwen, duiven en kraaien. Het geeft overlast, herrie, vervuiling en stank. Daarnaast is het gevaarlijk. De uitwerpselen versnellen de veroudering en degradatie van stekker en vergroot het risico op storingen, kortsluiting en vlambogen. Daarnaast kan het nestmateriaal ernstige schade aan de panelen opleveren. Uiteraard schakelt uw systeem dan uit en verliest u opbrengst in het meest gunstige geval. In een slechter scenario ontstaat er brand. Het dorre nestmateriaal is dan een extra risico. Het is dus goed om dit voor te zijn en preventief vogelschroot te laten monteren.

 

 

Vogelwering is dieronvriendelijk! Of?

Als u het dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft, is vogelwering zeker voor u. Vogels moeten nesten op plekken die geschikt zijn. Voor de vogel lijkt een zonnestroom installatie perfect als ze zoeken naar een nestplek in het voorjaar – het is rustig, beschut tegen de elementen en roofdieren en lekker warm. Als de buitentemperatuur echter richting de 30 graden kruipt, is het onder uw zonnepanelen al snel boven de 70 graden Celsius. U snapt zelf dat de ouderdieren moeten vluchten om te overleven. De eieren worden gegaard en de jongdieren hebben geen kans van overleven. In tegenstelling tot andere duurzame energie-oplossingen zijn er voor zonnepanelen slechts zeer beperkte negatieve bijeffecten dieren bekend.

Er valt zonder vogelwering op deze manier dus een hele generatie weg. Vogels zijn echter gewoontedieren. Het verband tussen de nestplek en de uitkomst kennen ze niet. Het volgende voorjaar keren ze dus gewoon terug naar de zonnepanelen om te nesten. Het resultaat valt weer te voorspellen.

 

Wanneer BirdBlocker plaatsen?

De meest gemakkelijke en voordelige montage is tijdens of direct aansluitend op de montage van uw zonnepanelen. BirdBlocker installatieservice werkt met meerdere Solar-bedrijven samen om dit voor u zo makkelijk mogelijk te maken.

BirdBlocker Installatieservice brengt vogelwering net zo makkelijk aan op uw bestaande installatie.  Daarbij is het wel belangrijk dat het om preventieve montage gaat en er geen vogels of nestmateriaal aanwezig is. Wat u moet doen als ze wel aanwezig zijn, leest u hieronder.

 

Vogelnest onder zonnepanelen – wat nu?

Binnen het broedseizoen zijn de vogels wettelijk beschermd. De boetes op het storen van vogels tussen 15 maart en 15 juli zijn erg hoog. Het is belangrijk dat u wel direct na het seizoen de nesten laat verwijderen en vogelwering laat aanbrengen. Wij adviseren u om uw bestelling direct te plaatsen, zodat u zeker weet dat u direct aansluitend bediend wordt. De kans is groot dat de vogels terugkomen en er weer proberen te nesten. Zeker kauwen zijn erg volhardend en sterk. Met BirdBlocker weet u zeker dat uw systeem goed en voor minstens 10 jaar beschermt is. Bij aanwezig nestmateriaal is een schouw vooraf altijd verplicht zodat een maatwerkofferte gemaakt kan worden.

Indien uw installatiegarantie nog van kracht is, neem contact op met uw zonnepaneel-installateur voor het verwijderen van de nesten indien mogelijk. Daarmee weet u zeker dat uw installatiegarantie blijft bestaan. U kan de materialen gemakkelijk bij uw installateur laten bezorgen. De kosten voor de montage en het verwijderen van de nesten verschillen per situatie, nodige veiligheidsmaatregelen en installateur.

 

 

Is BirdBlocker noodzakelijk?

Ja.  Het is een technische verplichting als ook wenselijk voor woongenot, opbrengst en dierenwelzijn. Zowel de NEN-Norm als ook Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI) verplichten vogelwering in hun opleverlijst. Verzekeraars gaan naar verwachting binnenkort een SCOPE-keuring voor alle bestaande en nieuwe zonnepaneel installaties verplichten. Installaties zonder BirdBlocker worden afgekeurd en de verzekering komt naar verwachting te vervallen.

 

 

Welke vogels zorgen voor overlast?

Kauwen en Duiven zorgen voor de grootste problemen. Kauwen zijn sterk, eigenwijs en baldadig. Ze doen er alles aan om onder panelen te komen. Een professionele vogelwering die speciaal ontwikkeld is voor zonnepanelen is dan ook noodzakelijk. De takken die zij gebruiken kunnen wel 5 centimeter of meer in doorsnee zijn. Daarmee slepen ze langs de kwetsbare panelen, langs kabels en connectoren. Schade, kosten en eventueel gevaar voor brand en kortsluiting zijn voorgeprogrammeerd.

Duiven onder zonnepanelen zijn met name luidruchtig. Daarnaast zijn ze vooral actief op onprettige tijden.

Bij beiden is vervuiling en ontlasting problematisch. Zo verliezen de panelen rendement door de vervuiling en kunnen connectoren kortsluiten na lange blotstelling aan zure ontlasting.  

Kraaien onder zonnepanelen en mussen onder zonnepanelen komen ook voor. Er zijn dus ook andere vogels actief onder zonnepanelen, maar Duiven en Kauwen zijn het meest voorkomend.

 

 

Past BirdBlocker op ieder zonnepaneel?

De standaard BirdBlocker clips past op ieder gangbaar paneel. Door de grondstof schaarste proberen sommige producenten te besparen op aluminium voor de frames. BirdBlocker speelt hier snel op in. De enige gangbare afwijking is de Trina Vertex en de Jinko Tiger serie. Hiervoor moet voor de korte zijdes een speciale, afwijkende clip meebesteld worden. Andere afwijkende profielen bij gangbare merken werken goed met de standaard BirdBlocker clips.

 

Wat kost BirdBlocker?

De prijzen voor de producten met en zonder montageservice staan in de webshop. Indien u nesten heeft of een erg lastig toegankelijke installatie moeten wij schouwen en een maatwerkofferte maken. U kan bij vragen altijd contact opnemen met info@birdblockerservice.nl .

U wil zeker weten dat de montage met aandacht en expertise door een gekwalificeerde vakman gebeurt. Er zijn budget-kopien te koop die voordelig lijken in aanschaf. Alleen de originele BirdBlocker heeft 10 jaar materiaalgarantie omdat het UV- en vorstbestendig is.  Daarmee voorkomt u materiaaldegradatie, uitdroging en breuken waardoor vogels binnen de kortste keren alsnog onder uw systeem nestelen.

 

 

Monteert BirdBlocker landelijk?

Nog niet. Momenteel garanderen wij montage binnen de randstadregio. De kaart van het verzorgingsgebied vindt u op de hoofdpagina. We zijn druk bezig om een landelijk dekkend netwerk van montageteams te organiseren. Hierover volgt snel meer. Heeft u behoefte aan onze diensten maar woont u buiten de regio? – neem dan even contact met ons op via info@birdblockerservice.nl .

 

 

Monteren jullie ook voor Solar-bedrijven?

Dat doen wij inderdaad. Deze samenwerking zorgt ervoor dat u zich kan blijven concentreren op uw kerndiensten maar wel BirdBlocker aan uw klanten kan aanbieden. Wil u meer weten hierover? Neem contact met ons op via info@birdblockerservice.nl .

 

 

Vogelschroot, Vogelwering of BirdBlocker – wat is het?

Vogelschroot is de verzamelnaam binnen de bouwwereld voor pinnetjes en rekjes die vogels tegen houden. Van oorsprong werden dit soort producten, ontwikkeld voor openingen, dakranden, dakgoten en andere toepassingen vaak gebruikt onder zonnepanelen. Omdat deze echter bij voorkeur niet in de zon liggen, zin dergelijke producten vanwege de temperatuur en de UV-inwerking doorgaans niet geschikt.


Vogelwering is ook een algemene naam maar wordt wel vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

BirdBlocker is het merk, dat zich als eerste gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van een professioneel, duurzaam en efficiënt systeem om vogels onder zonnepanelen te voorkomen. De kwaliteit, langlevendigheid en universele toepassing heeft ervoor gezorgd dat het merknaam synoniem is geworden voor vogelwering onder zonnepanelen. 

 

Heb ik hoekstukken nodig?

BirdBlocker is dermate hoogwaardig dat het flexibiel is maar ook blijft gedurende de levensduur. U kan de stroken doorlopend (laten) plaatsen. Het systeem is dus echt dicht. Omdat u geen hoekstukken nodig heeft, is BirdBlocker erg kosten efficiënt.

Er kan simpel een verstek geknipt worden bij de hoeken. Dit scheelt tijd, rompslomp en met name een hele hoop geld.

Zie ook: https://youtu.be/gzxu_kuxt28