Voorkom dat kauwen zich nestelen onder zonnepanelen

Je ziet het vaak op straat: Een mooi dak met zonnepanelen en kauwen die eromheen vliegen. Wat kunt u doen om te voorkomen dat kauwen hun nesten onder zonnepanelen bouwen? Wat zijn de regels voor deze beschermde vogelsoort? Vragen die vaak terugkomen en waar we u in dit artikel de antwoorden op geven.

 

Vaak denken mensen dat het kraaien zijn, maar de kauw is een stuk kleiner. Slim en nieuwsgierig, zwartgrijze veren zien we ze vaak in woonwijken. Het zijn niet echt groepsdieren maar ze vinden het wel fijn om bij soortgenoten in de buurt te nestelen. Voor de woonwijk zorgen ze voor veel overlast – want als je er een ziet, weet je zeker dat er een veelvoud in de buurt aanwezig is. Omdat ze vaak in woonwijken leven, zijn ze ook zo’n groot risico voor eigenaren van zonnepanelen. In het voorjaar is het daar beschut, beschermd en kunnen ze ongestoord en veilig broeden.

 

Nesten van kauwen niet zomaar weghalen!

Kauwen geven alleen veel geluidsoverlast en maken door hun grote nestmateriaal veel schade aan zonnepanelen. Karton, takken en dor bladmateriaal zijn pas het begin van wat zij onder de panelen slepen. Ze geven daarbij veel geluidsoverlast, stank en afval. Maar wist u dat de kauw een Beschermde vogelsoort is? Daar zijn dus regels aan verbonden. U mag ze niet opzettelijk storen, niet aan hun nesten komen in het broedseizoen en ze niet doden of vangen. U snapt dat u moet voorkomen dat de Kauw zich onder uw panelen nestelt.

 

Het is in het belang van uw woongenot maar ook de veiligheid. Kauwen die nesten bouwen onder Zonnepanelen richten niet alleen schade aan uw panelen aan, maar ook aan uw bekabeling. De ontlasting bevat veel ammoniak (wat ook de stank veroorzaakt) en tast dus de bekabeling en connectoren aan. Daarnaast bijten en trekken zij graag aan bedrading. De gevolgen zijn mogelijk (brand-) gevaar en dure herstelkosten.

 

Vogelwering rondom zonnepanelen - geen installatie zonder!

Dat de nesten van de kauw bestaat uit stukjes plastic, repen stof, takken en bladmateriaal – dorre, brandbare substantie draagt bij aan het gevaar. Doordat de beluchting ernstig gehinderd wordt, levert uw installatie veel minder op. Door het af- en aanvliegen worden uw panelen nog een keer extra vervuild. Het gebrek aan ventilatie zorgt er bovendien voor dat er meer warmte door het paneel gegenereerd. Uw panelen verouderen sneller, levert minder op en is een gevaar op zich. Vogelwering om Zonnepanelen zijn dus noodzaak voor een veilige installatie: Daarom staat het in de NEN1010 en Techniek Nederland richtlijnen waar iedere installatie aan moet voldoen.

 

Het is voor de kauw ook van levensbelang. Vogelwering dient namelijk ook ter Vogelbescherming. Omdat de temperatuur boven de 70 graden wordt hebben de eieren en jongen geen kans – ouderdieren kunnen niet anders dan hun nest verlaten. Wel zo diervriendelijk om dit te voorkomen, toch?


Birdblocker vogelwering is de oplossing. Het is snel en eenvoudig te monteren. BirdBlocker sluit uw systeem volledig af voor kauwen, duiven, mussen en andere vogels.  Door het unieke ontwerp met vingers en bruggen blijft uw ventilatie optimaal. Door de clips behoudt u uw garantie op uw solar installatie. Zoals met alles hangt de effectiviteit van een goed product samen met professionaliteit van de montage. Bij BirdBlocker Installatie Service is dat natuurlijk dik op orde.

 

Omdat de vogelwering bestand moet zijn tegen extreem hoge en lage temperaturen maar ook extreme zoninstraling, is het wel belangrijk dat uw vogelwering volledig UV- en vorstbestendig is. Met BirdBlocker producten krijgt u 10 jaar productgarantie.