Zo voorkomt u problemen door mussen onder zonnepanelen
Hoe kan u voorkomen dat mussen en nestelen onder uw zonnepanelen? De mus is beschermd, wat kunnen we er eigenlijk tegen doen? In dit artikel helpen we u met deze vragen.
De mus heeft het zwaar in Nederland. Door de terugloop van insecten zijn er steeds minder broedparen. Maar ook de toename van zonnepanelen maakt het de mus niet makkelijk. In Nederland zijn er twee soorten mussen, de huismus die we in de bebouwde kom vaak zien en de ringmus die meer op het platteland leven. Ze bouwen hun nestjes in kleine hoeken en gaten om beschutting tegen het weer en roofdieren te vinden. Ze staan op de ‘rode lijst van de Nederlandse broedvogels’ omdat het aantal broedparen met 50% is afgenomen over de laatste 40 jaar. U mag ze dan ook niet vangen of doden.
Uw zonnepanelen biedt de mus een hoop bescherming. In het voorjaar is het behaaglijk warm maar de broedperiode loopt tot ver in de zomer. Dan is het onder de panelen boven de 70 graden. De ouders moeten het nest in de steek laten, eieren worden gegaard en eventuele kuikens hebben geen kans. Dit kan voorkomen worden met goede vogelwering.
Vogelwelzijn, rendement en veiligheid
Waar vogels leven is geur- en geluidsoverlast. Hoe leuk mussen ook zijn in uw tuin, de uitwerpselen zijn vervelend en kosten u veel geld. De hoge concentratie ammoniak in de uitwerpselen tast de kabels en de connectoren aan. Het nestmateriaal kan uw panelen beschadigen. Hierdoor is kortsluiting een toenemend risico en stijgt ook het brandgevaar. Met dor en brandbaar nestmateriaal is maar een klein vonkje nodig om grote gevolgen te hebben.
Ook op het gebied van duurzaamheid valt het te adviseren om te voorkomen dat mussen nesten onder zonnepanelen bouwen. Uw rendement loopt sterk terug als een nest de ventilatie blokkeert. Daarnaast neemt de vervuiling door uitwerpselen op uw panelen bij iedere vliegbeweging toe. Dus uw panelen produceren minder groene zonnestroom. Daarnaast neemt de temperatuur toe van de panelen zelf en is de degradatie op langere termijn hoger. Dit is schadelijk voor de opbrengst en het rendement van uw zonnepanelen.
Daarbij is het preventief aanbrengen van hoogwaardige vogelwering, ook wel vogelschroot genoemd, een doeltreffende oplossing. Zo doeltreffend zelfs, dat volgens de NEN1010 en de norm van Techniek Nederland vogelwering een verplichting is voor alle installaties.
Als een mus eenmaal besloten heeft daar zijn nest te bouwen, is het net als bij andere vogels lastig ze weg te krijgen. Ze broeden namelijk bijna het hele jaar door en zijn gewoontedieren, wat in dit geval betekent dat ze terugkeren naar hetzelfde nest.
Mussen onder zonnepanelen voorkomen
Om al deze ongemakken en gevaren te voorkomen, kunt u het beste vogelwering van BirdBlocker® plaatsen. Het product dat u hiervoor gebruikt wordt vogelschroot genoemd. Dit is een stevige kunststof strip die onder het zonnepaneel gemonteerd wordt. De strip is voorzien van rechtopstaande kunststof naalden, die aansluiten op de panelen. Er zijn op strategische plekken verbindingsbruggen tussen de naalden aangebracht, zodat vogels deze niet ombuigen en er doorheen glippen. De vogels kunnen het materiaal ook niet breken. Doordat BirdBlocker® volledig Uv-bestendig en vorstbestendig is, krijgt u tien jaar materiaalgarantie. Met het specialisme van onze installatieservice weet u zeker dat uw vogelwering correct gemonteerd wordt en uw zonnepanelen jarenlang beschermd.
BirdBlocker® is een oplossing om te voorkomen dat vogels zich nestelen onder zonnepanelen. Dat klinkt misschien hard, maar op de lange termijn is het voor de vogels zelf ook beter dat ze nestelen in hun natuurlijke habitat.